Wat gaan we doen?

2016-03-07-15-58-06

Op Twitter vroeg wethouder Piet Sleeking, kort nadat RTV Dordrecht het nieuwsitem presenteerde over ons als nieuwe Dordtse partij, wat de Piratenpartij Dordrecht van plan is. De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas in maart 2018 en geen enkele partij heeft nu al haar programma klaar. Wij ook niet. Wij hebben aanstaande dinsdag onze eerste informatie-avond. Op 15 november a.s. vanaf 20.30 uur zijn belangstellenden welkom in Café De Tijd aan de Voorstraat. We drinken er gezellig een biertje en iedereen kan Gertjan Kleinpaste alles vragen over het initiatief om de Piratenpartij Dordrecht te beginnen. Wij vinden het heel belangrijk met mensen die onze beweging steunen uiteindelijk dat programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 te gaan schrijven.

Deze week was de première van de film van Oliver Stone over Snowden. Snowden wordt door veel mensen verguisd; anderen juichen zijn strijd voor openbaarmaking en transparantie toe. Voor ons in Dordrecht is één uitspraak van Snowden belangrijk en richtinggevend: “Je bent meer dan een stem. Je geeft jouw wereld zelf vorm. Een stem op een politicus zal nooit genoeg zijn”.

Wij geloven niet in de “maakbare samenleving”. Wij geloven in een samenleving die zich van onderaf vormt. In de straten van Dordrecht. In de manier waarop inwoners, buren en buurtgenoten met elkaar omgaan. Wij zijn enthousiast over initiatieven die in de stad opbloeien, omdat burgers daar hun schouders onderzetten.

Wat de politiek te doen staat, is veel ruimhartiger ondersteunen dat burgers het heft in handen nemen. Dat moeilijke vraagstukken worden voorgelegd aan burgerfora. Dat er jaarlijks een “G1000” is. Dat kinderen een rol gaan spelen in de besluitvorming door hen ook te laten nadenken over bepaalde vraagstukken.

Ons programma is nog niet geschreven. Dat doen wij als Dordtse piraten in 2017 met elkaar. Maar het filter waardoor wij naar vraagstukken kijken, kent een aantal uitgangspunten dat niet ter discussie staat: transparantie, zeggenschap voor burgers, burgerrechten, waarborgen voor privacy, toekomstperspectief en bestaanszekerheid. Ieder plan, ieder idee wordt door ons langs een meetlat gelegd waarop die criteria vetgedrukt staan vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.